Denne bloggen er opprettet som et arbeidsverktøy i forbindelse med diplomen "der er nogen hjemme."

tirsdag 4. mai 2010

Samtale med Ivalo

internet, avstand, isloasjon, minner, seleksjon, modernitet, familiære bånd, varme klær, jakt, representasjon (av utlendinger), ulike lag av identitet 

Stikkordene er mange etter samtalen med Ivalo Frank.

Samtalen ble innledet med mitt spørsmål om der er noen kulturelle distinksjoner som tilsier at den grønlandske boligen burde uttrykke seg annerledes enn den danske, eller norske.

Det som er annerledes med den grønlandske boligsituasjonen er det som er utenfor husene. Den store avstanden og de dyre billettene mellom byene er spesielt for Grønland, og det innebærer at det å flytte er et valg som får dyptvirkende konsekvenser. Den siste store grønlandske forandringen er at internet ble allemannseie i fjor. 

Hvordan virker disse forholdene inn på diskusjonen om boligen som et uttrykk for grønlandsk identitet?

Vi snakket også en del om de ulike lagene av identitet som oppstår i det moderne Grønland. Det som binder sammen en Grønlender fra Qanaaq, Maniitsoq, Kulusuk og Nuuk utgjør et lag, mens det som binder Maniitsoq med Reydarfjordur på Island, og Esbjerg i Danmark er noe annet. Den koloniale fortiden som naturligvis trekkes inn i en diskusjon om den grønlandske identitet innebærer i dag en selektiv holdining til det danske eller det grønlandske som referanseramme. Den grønlandske boligen befinner seg et sted i dette nettverket, men en tanke som slår meg er at innenfor hjemmet er man først og fremst seg selv. 

Når det kommer til livet utenfor husene og hvordan bylivet utfolder seg i Grønland er det jo et faktum at de er veldig gode til å kle seg. Canada Goose er in!


Ivalo Frank er en dansk filmregissør og skribent, født i Grønland med base i Berlin. Hun er utdannet innen filosofi og antropolog med spesilaisering i det visulelle språket som uttrykksmetode. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar