Denne bloggen er opprettet som et arbeidsverktøy i forbindelse med diplomen "der er nogen hjemme."

tirsdag 26. januar 2010

Den første dimplomskissen




Hvor 
Den grønlandske vestkysten

Hva -Konstruksjon og form ,ressursutnyttelse og byggeskikk.  
Gjennom et studieobjekt som inneholder informasjon om ressurstilgang, teknologisk forståelse og kulturelle forhold vil jeg finne en vei inn i det grønlandske.
Den tradisjonelle kajakken er en konstruksjon bestemt av kroppens mål og prisgitt havets krefter.  Ressurstilgangen begrenser mulighetene og gir samtidig løsninger som er unike og maksimalt tilpasset den gitt situasjonen: styrke og fleksibilitet balanseres optimalt med vekt. Det er forholdet mellom behov og begrensing, ikke behov og mulighet, som danner rammene. Et hovedmål for oppgaven er å se på den tette sammenhengen mellom konstruskjon og form i det grønlandske bildet.

Hvorfor -Veivalg
Grønlenderne vokter det siste pristine kontinentet: Isen er i ferd med å trekke seg tilbake, og den amerikanske aluminiumsgiganten Alcoa står på trappene.

For hvem 
Etablering av et aluminiumsverk på vestkysten av Grønland fører med seg en betydelig økning i arbeidsplasser og behov for boliger. I den gitte situasjonen, og som en generell problemstilling, finner vi den moderninstiske betongstrukturen som på Grønland har blitt symbolet på sosialt og kulturelt forfall. Det ephemerale og det bestandige: Organiske materialer og betong. Fra sporadiske jernfunn til industriell aluminium. Det ephemerale brukes opp og brytes ned, eller forsvinner med årstiden.e Betongstrukturen er en fremmede som har fått fotefeste i Grønland. Isen trekker seg tilbake og avdekker nye råvarer og nye rom. Hvordan avklarer Grønlenderne sin holdning til denne forandringen?

Hvordan  
Oppgaven danner noen motsetninger.  I dette skjæringspunktet begynner jeg undersøkelsen. Latente problemstillinger:  
#1 Transformasjon av boligstrukturer.  
#2 Hva er byggeskikk? Hypotese: God byggeskikk er form som overleverer informasjon om en felles arv og kultur.  
#3 Ressurskartlegging i et sårbarhetsperspektiv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar