Denne bloggen er opprettet som et arbeidsverktøy i forbindelse med diplomen "der er nogen hjemme."

lørdag 20. mars 2010

Bolighistorie

Hva er det som har vært premissgivende for den Grønlandske boligen?
Denne kartleggingen av bolighistorien gir noen stikkord om utviklingen, både skriftlige og visuelle. Noen forhold er slående når man setter seg inn i Grønlandsk boligpolitikk og -praksis: Det har ikke manglet på gode intensjoner. Diskusjonen rundt bolig munner ut i en praksis der det er de økonomiske forutsetningene overstyrer andre forhold. Begrepet "selvbygger" og den praksisen som følger med den har hatt et godt fotfeste i Grønlandsk boligbygging. Selvbygger, etappehus, prefabrikasjon, byggeinstruks, finansieringsordninger, sentraliseringer... Grønland har vært der, og de har prøvd det (been there, done that)! 


Som en kuriositet har jeg tatt med dette diagrammet som viser de forutsetningene som Husudvalget i 1910 mente det var nødvendig å presisere for å oppnå en forbedring av boligstandarden. Alt dett er en selvfølge i dag, men diagrammet peker på noe interessant i forhold til overgang mellom nytt og gammelt. Tempoet samfunnet endret seg i var så hurtig at det ikke nødvendigvis var en selvfølge at vanene fulgte med like raskt.

2 kommentarer:

  1. Hei
    Spændende læsning! hvor har du fundet det fra husudvalget fra 1910? og hvilke kilder har du til det med tidslinjen? det kunne være meget atraktivt at vide for mit eget projekt omkring Fundering og byggehistorie i grønland:)
    MVH
    Jonas Elgaard
    Ingeniørstuderende
    jonas.elgaard@gmail.com

    SvarSlett
  2. Interesting reading! where did you find it from the house committee from 1910? and what sources do you have for that with the timeline? it could be very attractive to know for my own project about foundations and building history in Greenland:)
    https://hharkitekter.no/arkitekt-i-bergen/

    SvarSlett